Tudástár

KLÍMATECHNIKAI ALAPFOGALMAK

JÓ TUDNI!
 • SPLIT Klíma:

Lakossági felhasználású klíma berendezések. Alapvetően a hőmérséklet és a páratartalom kívánt mértékét lehet velük befolyásolni. A SPLIT szó jelentése osztott. A megnevezés oka, hogy egy beltéri és egy kültéri egységből áll.

Emiatt a Fő előnyei:
● nincsen zajforrás, mivel a kompresszor a külső egységbe kerül, ami kültéren található 🙂
 • ● a hűtés során keletkező hő nem marad vissza a helyiségbe.
 • ● gazdaságos, költséghatékony fűtés
 • ● rövid idő alatt meleg érzetet biztosít
 • ● kényelmes és tiszta fűtési megoldás
 • ● biztonságos
 • ● nyáron hűtésre, télen FŰTÉSRE is alkalmas!
 • ● a korszerű klímák levegő tisztítására is alkalmasak

A beltéri egység végzi a párátlanítást és a légbe fúvást, a kültéri egységben található a kompresszor és a kondenzátor, amik a tényleges munkát végzik. Így a nagyobb „zajjal” járó munka nem zavarja a helyiségben tartózkodókat.

Több teljesítményben kaphatóak, általában 2, 2.5, 3.5, 5.2, 7 és 10 Kw teljesítményben kaphatóak.

Kivitelük szerint lehet oldalfali klíma vagy kazettás álmennyezetbe építhető vagy padlón álló parapetes, légcsatornás.
Ezek a berendezések nem fújnak be friss levegőt kintről csakis a helyiség levegőjét keringtetik.Hűtés-fűtés inverteres split klímával

Manapság már minden újabb klíma tud bizonyos határokon belül fűteni. A leglényegesebb eltérés az lehet, hogy ezt milyen hőmérsékleti intervallumon belül teszi, valamint milyen hatékonysági fokkal. Ezért ismét a legelső és legfontosabb kérdés az hogy mire van szükségünk. Ha a klíma mint kiegészítő, vagy esetleg fő fűtésként kell funkcionáljon, abban az esetben ún. fűtésre optimalizált berendezést érdemes választani.

Ezek a berendezések általában kiegészítő fűtőbetéttel van ellátva, ami azt jelenti, hogy akár -22–+35 °C-os külső hőmérséklet esetén is képesek folyamatos fűtésre.

Az SCOP értékük általában A++ vagy A+++, tehát magát a fűtést is jó, vagy kiváló energiahatékonysággal képesek biztosítani. Ezen túl a prémium termékek esetében különböző hőtároló, hulladékhő hasznosító megoldásokat is alkalmaznak.

A fűtés esetében fontos megjegyezni, hogy a klímaberendezésnek időnként „ki kell állni”, leolvasztani, fagymentesíteni. Ilyenkor a berendezés beltéri egysége leáll, és az előállított hőt a kültéri egységen képződött jégréteget leolvasztja. Ez egy néhány perces folyamat, amitől nem kell megijedni. Ez általában nem a leghidegebb időszakokban történik, mivel ezekben az időszakokban a levegő páratartalma alacsonyabb, ezért a jegesedés is kisebb mértékű.

Ebből a szempontból általában a -3 – +3 °C közötti tartományra jellemző hogy a berendezés fagymentesít. A legújabb és legalább középkategóriás gépek esetében ezt a funkciót már nem egy előre beállított időzített leolvasztás látja el (pl. fűtési üzemmódban 50 percenként), hanem intelligens rendszerek kezelik, amik érzékelik a jegesedést a kültéri egységen, és csak szükség esetén indítják el ezt a funkciót. Ennek segítségével tulajdonképpen folyamatosan működik a berendezés úgy, hogy a felhasználó szinte semmit nem érzékel a leolvasztásból.

Ha fűtéskorszerűsítésben gondolkozik idén, vagy csak egyszerűen szeretné fűtére is használni a klímáját, akkor mindenképpen érdemes elolvasni blogunkat:


 • MULTI klíma megoldások:

Egy kültéri (multi) egységhez több beltéri egység csatlakoztatható.

A kültéri egység technológiájától függően akár többféle (oldalfali, mennyezeti, parapet, stb.) típusú beltéri egység, vagy azonos típusból több darab üzemeltethető vele. Olyan helyeken alkalmazzák, ahol problémás vagy költséges több kültéri egység elhelyezése vagy nem szeretnénk telerakni a házfalát kültéri egységgel. Sajnos ez mindig többe kerül mintha egy beltéri és egy kültéri egységet tennénk fel pedig a józan ész szerint olcsóbbnak kéne lenni de sajnos nem így van.


 • ON-OFF:

Az on-off klímák kompresszoruk ki és bekapcsolásával tartják fenn a kívánt hőmérsékletet a helyiségben. Az egység csak fix fordulatszámmal működik, erre utal a név is. Ennél a konstrukciónál nincs lehetőség az energiamegtakarításra a szabályozhatóság hiánya miatt.

Az ilyen típusú berendezéseket nem lehet már kapni, mert annyira rossz volt az energiafelhasználása, hogy nem felelt meg az európai normáknak.


 • INVERTER:

Mára  már teljesen tökéletesre fejlődött az inverteres technológia. Az inverteres klíma kényege abban rejlik, hogy a kompresszor egy elektronika segítségével tudja változtatni a fordulatszámát. Ennek következtében megváltozik a szállított gáz tömegárama is.

A fordulatszámot az elektronika a helység hőmérséklete függvényében változtatja, vagyis ha bekapcsoljuk a klímát és van 30 fok a szobába akkor a klíma bekapcsol és igyekszik a beállított hőmérsékletet elérni ilyenkor az elektronika 100% os fordulatszámot határoz meg a kompresszornak. Amikor elértük a beállított hőfokot, akkor visszavesz a fordulatszámból hiszen már nincs szükség akkora hőmérsékletcsökkentésre csak a beállított hőmérséklet megtartását kell biztosítani.

Ilyenkor akár 60% teljesítmény is elegendő. Ennek következtében rengeteg előny származik az alacsonyabb teljesítmény magasabb befújt hőmérsékletet eredményez igy a pára sem csapódik ki annyira a hőcserélőn vagyis nem szárad ki a levegő annyira. Kisebb huzatérzetet okoz és rengeteg energiát takarít meg.


 • SCOP:

Coefficient of Productivity = COP egy energiahatékonysági mutató mérőszám. Régen ez alapján történt az energiaosztály besorolás (A-G). A leadott fűtőteljesítmény és az ehhez felvett elektromos teljesítmény hányadosa. Minél magasabb ez az érték, annál magasabb hatásfokú a készülék. Tehát kevesebb áramot használ, ami által energiatakarékosabb. Például ha a SCOP érték 5, akkor 1 kW villamos energiából 5 kW hőenergiát tudunk elvonni.


 • SEER:

Az SEER egy energiahatékonysági mutató mérőszám. Régen ez alapján történt az energiaosztály besorolás (A-G). A leadott hűtőteljesítmény és az ehhez felvett elektromos teljesítmény hányadosa. Minél magasabb ez az érték, annál magasabb hatásfokú a készülék. Tehát kevesebb áramot használ, ami által energiatakarékosabb.

Például ha a SCOP érték 5, akkor 1 kW villamos energiából 5 kW hőenergiát tudunk elvonni.


 • Hogyan válasszam ki az ideális Split klímát?

 • Energiahatékonyság: mit jelent a SEER / SCOP split klímák esetében?

Ez az első mutató, amit mindenképpen figyelembe kell vennünk, ha egy energiatakarékos, pénztárcakímélő klímaberendezést szeretnénk vásárolni.

SEER / SCOP: A klímaberendezések energiahatékonysági jósági fokát azzal tudjuk jellemezni, hogy a befektetett elektromos teljesítményből mennyi hűtési-, illetve fűtési energiát lehet nyerni. Minél magasabb ez a szám, annál hatékonyabb a készülék.

2014. január 1. után tilos behozni az Európai Unió területére olyan készüléket amelynek a szezonális hűtési hatékonysági foka (SEER) – 6 kW-os készülék hűtőteljesítményig -, nem éri el minimum az SEER 4,6 értéket.

Nem hozható be olyan készülék amelynek a szezonális fűtési hatékonysági foka (SCOP) – 12 kW-os készülék fűtőteljesítményig -, nem éri el a SCOP a minimum 3,8 értéket.

A jelen Uniós szabályozás szerint ezt a felhasználók felé közérthetően kell kommunikálni minden gyártónak. Ehhez nyújt segítséget az alábbi klíma-energiahatékonysági táblázat.

Ez alapján különbséget tudunk tenni két azonos energiahatékonysági osztályba sorolt klímaberendezés között is.

Szezonális energiahatékonyság hűtési üzemmódban (SEER)Szezonális energiahatékonyság fűtési üzemmódban (SCOP)
A+++ SEER>=8,5A+++ SCOP>=5,1
A++ 6,1<=SEER<=8,5A++ 4,6<=SEER<=5,1
A+ 5,6<=SEER<=6,1A+ 4,0<=SEER<=4,6
A 5,1<=SEER<=5,6A 3,4<=SEER<=4,0
 
 
 
 

SEER: vagy szezonális energiahatékonysági tényező, megmutatja, hogy a klímaberendezés hűtési üzemmódban milyen energiahatékonysággal működik. Számszerűen egyenlő a hűtési teljesítmény és a hűtésre felhasznált éves áramfogyasztás hányadosával.

SCOP: vagy szezonális teljesítmény együttható, megmutatja, hogy a klímaberendezés fűtési üzemmódban milyen teljesítménnyel működik. Számszerűen egyenlő az éves referencia fűtési teljesítmény és a fűtésre felhasznált éves áramfogyasztás hányadosával.


 • SZEZONÁLIS ENERGIAHATÉKONYSÁG:

2013-ban életbe lépő energiahatékonysági normatíva. A COP és az EER teljes évre levetített értéke. SCOP és SEER névre változnak a mérőszám megnevezések. Sokkal pontosabban tudja megmutatni az energiahatékonyságot hosszú távon az adatok többletmennyisége miatt.

Ennek köszönhetően megszűnt az amikor egy silány minőségű gép A+++ energiaosztályt kapott.


 

Mennyi áramot fogyaszt?

A klímaberendezések hűtő és fűtő teljesítménye nem egyenlő az általa felvett elektromos áram teljesítményével. Egy 3,5 kW-os hűtőteljesítményű átlagos inverteres klíma elektromos fogyasztása hűtés üzemmódban 1000-1100 W/h, ami kevesebb, mint egy hajszárító vagy egy porszívó fogyasztása. Az energia címkén minden esetben fel vannak tűntetve a berendezés hatékonyságát jelző értékek (EER, SEER, COP, SCOP).

A klíma fogyasztását befolyásoló tényezők:

 • ● inverteres vagy nem inverteres klíma
 • ● a hatékonysági tényezők (EER, SEER, COP, SCOP)
 • ● a berendezés tisztasága
 • ● a megfelelő használat (a gyakori ki-be kapcsolás növeli a fogyasztást)
 • ● megfelelő méretezés
 • ● az épület hőszigetelése
 • ● a külső és a belső hőmérséklet közti különbség

 • KONDENZVÍZ:

Hűtés közben klíma működése során a beltéri egység elpárologtatójára a szoba és az elpárologtató hőmérsékletkülönbsége miatt kicsapódik a szoba levegőjéből a pára. Ezt a cseppvizet nevezzük kondenzvíznek. Fűtéskor ez megfordul, és a kültéri egységen keletkezik kondenzvíz. A kondenzvíz a beltéri aljából folyik ki gravitációsan vagyis nem tudjuk a csöveket a plafonon vezetni.


 • Cseppvíz szivattyú:

Lehetőséget biztosít a kondenzvíz elvezetésére akár több méter magasra is. Például olyan helyeken ahol a padláson kell vinni a csöveket és a beltéri egységből nem tudjuk hova vezetni.


 • Cseppvíz elpárologtató:

Amikor a kültéri egységnél nem lehet lecsöpögtetni a vizet akkor lehetőség van elpárologtatni azt. Hátránya annyi, hogy sokat fogyaszt ha megy 2kw, és a fűtés üzemben nem bírja elpárologtatni a kültéri egységből hirtelen lezúduló vizet.


 • HŰTŐKÖZEG (klímagáz):

A klímák alap működési elve ennek a gáznak egy zárt rendszerben történő halmazállapot váltásán alapszik.

A kereskedelmi hűtés és klímatechnika területén tehát elsősorban a klórmentes, részben halogénezett fluorszénhidrogének (HFC), R134a, R125, R143a, R152a és R32 jöhetnek számításba, mint helyettesítő anyagok.

Az R134a és az R125 kivételével egyébként mindegyik anyag égethető. Az R125 az üvegházhatást fokozza, nagy nyomásviszonnyal és alacsony kritikus hőmérséklettel rendelkezik. A megoldást az olyan keverékek jelentik, melyeknél a komponensek variálásával a korábban említett megkívánt tulajdonságok elérhetőek.


 • Mi is az a H-tarifa?

Kedvezményes áramtarifák hőszivattyúk, hőszivattyús klímaberendezések és egyéb megújuló energiaforrásból kiépített rendszerek esetén igénybe vehető áramszolgáltatás.

 • Mi a H-tarifa?

H-tarifa csak fűtési szezonban vehető igénybe. (október 15. és április 15. között napi 24 órában, megszakítás nélkül, folyamatosan elérhető, nagyon kedvező áron. )

A H-tarifa célja, hogy a hőszivattyúk és a napenergiából és egyéb megújuló energiaforrásból kiépített fűtési rendszerek esetén, a hő ellátást biztosító berendezések működését közvetlenül szolgáló készülékek (pl. szivattyúk, kompresszorok, automatikák, stb.) áramfogyasztását egy kedvezőbb áru tarifa felhasználásával lehessen biztosítani.

 • H-tarifa ár

H tarifa árszabása az éjszakai áramnál (B tarifa) nem lehet magasabb bruttó ára kb. 24-25 Ft/kWh

A fűtési szezon hivatalosan október 15.-től a következő év április 15.-ig tar ebben az időszakban vehető igénybe 0-24órában megszakítás nélkül folyamatos üzemben a H-tarifa.

A H-tarifa igénybevételének műszaki kritériumai

A H-tarifára csatlakoztatott berendezések csak külön erre a célra kialakított nem leválasztható áramkörre kapcsolhatók. Az áramszolgáltató által biztosított kéttarifás kialakítású mérőberendezés szükséges. Az A1 normál és a B éjszakai tarifára is igényt tarthat a fogyasztó a H-tarifa alkalmazása mellett.

 •  H-tarifa igénylés és kialakítás menete

A H-tarifa igényléséhez fel kell venni az áramszolgáltatóval a kapcsolatot és a szükséges dokumentumokat ki kell tölteni H-tarifa igénylő lap, a csatlakoztatni kívánt berendezések adatlapja stb. a szükséges dokumentumokkal és azok kitöltésével kapcsolatban bővebben tájékozódhat a szolgáltatója honlapján.

A H-tarifás mérőhely és az elektromos hálózat kialakításához fel kell venni a kapcsolatot egy erre alkalmas regisztrált villanyszerelővel, aki kiépíti a megfelelő teljesítményű elektromos hálózatot a csatlakoztatandó berendezések számára.

> > > MINDEN AMIT TUDNI LEHET A H-TARIFA-ról < < <


 

● Mit jelent a BTU?

Hogyan váltjuk át BTU-t kWh-ra? Klíma teljesítmény számítás.
Brit hőegység = British Thermal Unit.

A brit hőegység (jele BTU vagy Btu) az energia egyik hagyományos mértékegysége, amely nagyjából 1055,05585 joule energiának felel meg.

Nagyjából ennyi energiára van szükség ahhoz hogy 1 font (0,454 liter) 39 °F (3,9 °C) vizet 40 °F (4,4 °C) hőmérsékletre melegítsünk fel.

A mértékegységet leginkább az elektromos áram termelésében, a vízgőz előállításánál, a fűtési rendszereknél és a légkondicionálás területén alkalmazzák.

Napjainkban a BTU helyét egyre nagyobb mértékben átveszi az energia SI mértékegysége, a joule. Mostanában a mezőgazdasági energiatermelés területén lehet vele találkozni, ahol a BTU/kg mértékegység egyik része. Nem hivatalosan még napjainkban is használják az egyébként metrikus rendszert használó angol nyelvű országokban is, mint amilyen például Kanada.

Ezen kívül a légkondicionálóknál még a nem angol anyanyelvű országban gyártott és értékesített légkondicionálóknál is ebben mérik a felhasznált energiát.

forrás: Wikipédia

 

A Kilowattóra és a BTU közötti átváltás.

A váltószám 1 BTU = 0,293071 kWh. Készítettünk egy táblázatot ami megkönnyíti az átváltást. Ebben a leggyakrabban használt teljesítményeket listáztuk kerekítve.

BTUkWhAjánlott alapterület(2,6  m belmagasság)Klímák
7000 BTU2,1 kWh20 m2 alattTovább a 2,1 kWh teljesítményű klímákhoz
9000 BTU2,6kWh8 – 32 m2Tovább a 2,6 kWh  teljesítményű klímákhoz
12000 BTU3,5kWh32 – 45 m2Tovább a 3,5 kWh  teljesítményű klímákhoz
18000 BTU5,0kWh45 – 64 m2Tovább a 5,0 kWh  teljesítményű klímákhoz
24000 BTU7,0kWh65 – 88 m2Tovább a 7,0 kWh  teljesítményű klímákhoz

 

Az új energiahatékonysági címke és értelmezése:

Az új energiacímke A+++-tól – D-ig terjedő skálát tartalmaz, amelyhez a sötétzöldtől (leginkább hatékony) egészen a vörösig (legkevésbé hatékony) terjedő színjelzés is társul.

Kérjen ingyenes felmérést
és árajánlatot

  Miért válassza
  a Klíma-Energy-t?

  FAQ
  • Cégünk több, mint 10 éve foglalkozik napelemrendszerek és klímák- telepítésével. Magánszemélyeknek- és cégeknek egyaránt.
  • Kollégáink kiválóan képzett, kedves kollégák. Munkánkat nagyfokú precízség és empátia jellemzi.
  • A forgalmazott termékeinket és a felhasznált anyagokat garanciával értékesítjük.
  • A minőség számunkra nem opció, Alap elvárás.
  • Ügyfélközpontú bánásmód az egész projekt során.
  • Díjmentes helyszíni felmérésünk során tanácsadással segítjük önt, a megfelelő rendszer kiválasztásához.
  • Hisszük, hogy ez az egyedi hozzáállás kiemel bennünket a mai rohanó világ személytelenségéből, és a versenytársak közül. Hiszen nincs két egyforma ügy és nincs két egyforma ügyfél sem.
  • Az egyedi igényekhez rugalmasan alkalmazkodva megkeressük a legjobb megoldásokat.
  • Kollégáink kiválóan képzett, kedves kollégák. Munkánkat nagyfokú precízség és empátia jellemzi.
  171 értékelés alapján
  György Koller
  György Koller
  2023.03.08.
  Röviden összegezve: korrekt tájékoztatás, gyors és szakszerű telepítés, hatékony engedélyeztetés-támogatás, folyamatos távfelügyelet. Nem az övéké volt a legolcsóbb ajánlat, de nem bántam meg, hogy őket választottam. Az első 365 napos ciklus alatt az ajánlatban jelzett várható termelési érték 115%-át "hozta" a rendszer, ami valószínűleg nem csak a kedvező időjárásnak köszönhető.
  Imre Nagy
  Imre Nagy
  2023.03.07.
  igazán profi csapat, mindennel maximálisan megvoltunk elégedve
  András Szűcs
  András Szűcs
  2023.03.05.
  Megbízható, profi cég, nem olcsó, de a minőség kiváló! 🙂 Szakmai support-ot, emberi hozzáállást, és nem utolsó sorban professzionális, gördülékeny ügyintézést is (pl. szerződés az áramszolgáltatóval, stb.!) tartalmaz a velük való szerződéskötés! Szóval bátran ajánlom, főleg annak, akinek nem a legolcsóbb megoldás kell mindenáron! 🙂
  Ildikó Jámbor
  Ildikó Jámbor
  2023.03.03.
  Köszönjük a fiúknak a profi munkát! Nagyon elégedettek vagyunk. Minőségi, tiszta munkát végeztek. Összehangolt kis csapat! Nyugodt szívvel merem ajánlani mindenkinek.
  Imre Németh
  Imre Németh
  2023.03.02.
  Nagyon elégedett vagyok a renszer kivitelezésével és működésével is . Messzemenően hozza az elvárt teljesítményt.
  GO FEL!